HOPPAH is een nieuwe politieke partij die de krachten van de drie beleidspartijen – Vooruit, cd&v en Groen – bundelt om samen verder te bouwen aan een warme, ondernemende en welvarende gemeente.

In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om Houthalen-Helchteren nog beter op de kaart te zetten. Financieel staan we er gezond voor, en dankzij het jaarlijkse overschot op onze rekening kunnen we volop investeren in alle wijken.

De realisatie van de Noord-Zuid blijft een topprioriteit voor ons. We zullen ook de gemeentelijke belastingen – die al 18 jaar ongewijzigd bleven – niet verhogen. Wat betreft de veiligheid zien we een daling in de criminaliteitscijfers. De fusie tot Politiezone Carma begint zijn vruchten af te werpen, maar we blijven inzetten op een effectief, lik-op-stukbeleid. Daarnaast hebben we de kinderarmoede aanzienlijk weten te verlagen door een krachtig sociaal beleid.

Wij hebben vertrouwen in ons diverse team, dat ervaring weet te combineren met vernieuwing en verjonging. HOPPAH wil vooral samen met jullie werken aan een krachtige toekomst.

In het afgelopen jaar hebben we vooral geluisterd naar wat er leeft onder onze bewoners, in onze buurten, verenigingen en bij ondernemers. Daarom kiezen we voor een gemeentebeleid dat vanuit de basis is opgebouwd, op maat van elke inwoner en elke wijk. Met positieve projecten streven we naar mooie, propere, zorgzame, veilige en leefbare wijken. Dit alles doen we altijd met een groot hart voor jong en oud en voor onze meest kwetsbaren.

Laten we samen werken aan een krachtige toekomst en een hechte gemeenschap waar iedereen telt!

HOPPAH heeft haar programma opgebouwd rond 6 thema's:

Kind-, mens- en diervriendelijke gemeente

Bij HOPPAH zetten we ons in voor een inclusieve en zorgzame samenleving waarin iedere inwoner centraal staat, met een grote focus op onze kinderen, jongeren en ouderen. Wij omarmen positieve initiatieven die vrije tijd, welzijn, mobiliteit, huisvesting, cultuur en gemeenschapsbeleving bevorderen.

Onze aanpak is wijkgericht en streeft het versterken na van de sociale cohesie tussen de inwoners. HOPPAH hecht veel belang aan het welzijn van alle inwoners, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. In Houthalen-Helchteren telt iedereen mee, jong en oud. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen kan floreren. Wij zijn een gemeente die om haar inwoners geeft.

Ook dierenwelzijn is de laatste jaren een belangrijke prioriteit geworden van ons bestuur. Een aantal dossiers werden aangepakt i.s.m. verschillende partners: geluidsarm vuurwerk,  oplossing voor zwerfkatten, de benadering van de everzwijnenproblematiek en de organisatie van de Dierenhappening. Dieren nemen naast mensen een belangrijke plaats in in onze groene gemeente. HOPPAH blijft bekommerd om het welzijn van onze dieren.

Onze belangrijkste actiepunten

  • Kind centraal: schepen van het kind, uitbreiding kinderopvang, betaalbaar schoolzwemmen en een grote speeltuin in Kelchterhoef
  • Jongerenbeleving: skatepark, sportacademie, inclusieve speel- en sportpleintjes, werkcoach en mentaal welzijn bij jongeren
  • Uitrol Open+ in de bibliotheek
  • Zorgzame buurten: toegankelijkheid – universal design, uitrol van de UITPAS en de armoedetoets
  • Dierenwelzijn: totaalverbod op vuurwerk, sterilisatie- en castratiebon voor katten en extra cofinanciering dierenasielcentrum Genk

Duurzaamheid is een kernwaarde van ons. HOPPAH zet zich in om Houthalen-Helchteren te positioneren als dé fietsgemeente in Limburg. We hebben de afgelopen jaren al tientallen kilometers aan nieuwe fietspaden gerealiseerd, maar met de komst van het Noord-Zuidproject willen we nog meer inwoners aanmoedigen om te fietsen.

Propere buurten zijn een ander speerpunt voor HOPPAH. We zetten extra in om samen met de bewoners onze pleinen en perken beter te onderhouden en te verfraaien zodat ze aantrekkelijker worden. Als klimaatbewuste gemeente ten slotte focussen we op het planten van bomen en het bevorderen van biodiversiteit, zodat we een gezonde en leefbare omgeving kunnen garanderen voor de volgende generatie.

Onze belangrijkste actiepunten

  • Houthalen-Helchteren als Fietsgemeente: fietsstraten inrichten, veilige en propere fietspaden en overdekte fietsstallingen
  • Groen-plusplan: investeren in verzorgde pleinen en perken, meer personeel voor groenonderhoud, belonen van Mooimakers en jaarlijks een grote, groene kuis in elke wijk
  • Uitrol subsidie voor ontharden en vergroenen van voortuinen
  • Grijze afvalzak het hele jaar door binnenbrengen op het reclyclagepark en verhoging van het quotum groenafval per gezin
  • Lik-op-stukaanpak rond zwerfvuilbeleid en inzet op verhoogd cameratoezicht en op strengere GAS-boetes

Fiets- en milieuvriendelijke gemeente

Ondernemers- en verenigings-
vriendelijke gemeente

Onze ondernemers en verenigingen vormen de krachtige motor van Houthalen-Helchteren. Zij zijn verantwoordelijk voor een levendig economisch, cultureel en sportief leven in onze gemeente. HOPPAH waardeert hun meerwaarde en is vastbesloten om beide extra ondersteuning te bieden.

De zorgen die ontstaan door de komst van de Noord-Zuidverbinding vereisen voortdurende communicatie en versterkte slagkracht voor onze middenstand en industriëlen in Houthalen-Helchteren. Daarom heeft HOPPAH het Zuurstof+-Plan (O2+ Plan) ontwikkeld, een uitgebreid pakket aan maatregelen die gericht zijn op het verminderen van de hinder die ondernemers zullen ondervinden.

Daarnaast staat sinds corona het verenigingsleven onder druk en heeft het behoefte aan nieuwe impulsen vanuit de gemeente. Voor HOPPAH is het vrijwilligerswerk van onschatbare waarde en het verdient daarom extra middelen en erkenning.

HOPPAH kiest voor een sterk economisch beleid met aandacht voor de ondersteuning van alle verenigingen. Samen creëren we een innovatieve en ondernemende gemeente waarin iedereen kan groeien en bloeien en waar lokale talenten en diversiteit volop kansen krijgen.

Onze belangrijkste actiepunten

  • Noord-Zuid-start!: zuurstofplan voor de middenstand, aanspreekpunt tijdens de werken en een gemeentelijke minder-hinder-manager
  • Sterke lokale economie: levendige handelskernen, oprichten van een economische adviesraad, omvormen van de middenstandtaks, inzetten op lokaal kopen en meer markten in onze dorpskernen
  • Verenigingen en cultuur: infrastructurele en extra financiële ondersteuning, nieuwe belevingsvolle evenementen, inzetten op lokaal talent en opwaarderen van vrijwilligerswerk

In onze gemeente staat de veiligheid van onze inwoners altijd centraal. HOPPAH streeft naar een aangename woon-, werk- en leefomgeving in alle buurten, waar iedereen zich veilig en thuis voelt.

HOPPAH investeert in aantrekkelijke handelskernen, levendige speelpleinen, groene plekken, speelbossen en vakantie- en wandelparken zoals De Plas, Kelchterhoef, Wildpark Molenheide, etc.

Door sociale netwerken in de wijken te versterken, een zorgaanbod op maat te bieden, wijkgerichte dienstverlening te verbeteren en onze culturele, sportieve en jeugdinfrastructuur uit te breiden, creëren we een geborgen buurt. Daarnaast zorgen we voor een mix van woonvormen en een kwalitatief hoogstaand en betaalbaar woonaanbod, met propere pleinen en parken, en het bevorderen van buurtinitiatieven.

HOPPAH pleit voor de aanwezigheid van een alerte, toegankelijke en gemeenschapsgerichte politie, die jongeren vriendelijk aanspreekt maar ook streng optreedt wanneer nodig, de samenhorigheid versterkt en het veiligheidsgevoel in onze wijken doet toenemen. Met maatregelen zoals trajectcontroles, cameratoezicht en gasboetes bij maatschappelijke overlast, zorgen we voor een veilige leefomgeving.

Samen bouwen we aan een gemeente waar iedereen welkom is en aangenaam kan wonen, verblijven en leven!

Onze belangrijkste actiepunten

  • Investeren in sterke politie, gemeenschapsgericht en politie als brugfiguur
  • Schoolstraten en veilige schoolomgevingen, verkeersveiligheid en onderhandelingen met De Lijn voor een beter busaanbod
  • Betaalbaar openbaar vervoer voor onze scholieren en senioren
  • Meer betaalbare woningen, serviceflats en alternatieve woonvormen
  • Levendige, groene ontmoetingsplekken

Woon- en leefveilige gemeente

Inspraakvriendelijke gemeente

HOPPAH maakt inspraak, co-creatie en participatie tot haar kernwaarden! Wij geloven dat de kracht van onze gemeente schuilt in de betrokkenheid van onze inwoners. Daarom hebben we in de afgelopen jaren reeds talloze projecten gerealiseerd – van wegen en speelpleinen tot de Noord-Zuidverbinding, gemeenschapszalen en sporthallen – samen met de buurt, verenigingen en ondernemers als gelijkwaardige partners.

Als huidige beleidspartijen zetten wij ons in om regelmatig de wijken te bezoeken. We evalueren ons beleid, luisteren naar uw ervaringen en sturen bij waar nodig.

HOPPAH kiest voor een bottom-up-benadering waarin inwoners continu kunnen participeren, meedenken en hun stem laten horen. De kennis en ideeën van de buurt zijn van onschatbare waarde; ons bestuur regisseert alleen. Jullie beslissen, wij voeren uit.

HOPPAH denkt hierbij aan een wijkbudget, waarin inwoners zelf de keuze maken hoe middelen worden besteed, bijvoorbeeld voor de herinrichting van een kruispunt of het onderhoud van groenvoorzieningen.

Samen creëren we een gemeente waarin iedereen gehoord wordt en actief bijdraagt aan een betere buurt en een aangenamere leefomgeving!

Onze belangrijkste actiepunten

  • Blijven inzetten op co-creatie bij de Noord-Zuid a.d.h.v. de buurtateliers
  • Wijkbudget
  • Oprichting adviesraad voor personen met een beperking
  • Oprichting adviesraad voor senioren
  • Kindergemeenteraad met kinderburgemeester
  • Bij elk nieuw project inspraak van de buurt en gebruikers

In Houthalen-Helchteren ontwikkelen we onze beleidsplannen niet alleen in het NAC, maar ook in de wijken, dicht bij de mensen. Bewoners maken zich vooral zorgen over de nabijheid van diensten zoals cashpunten en toegankelijk, betaalbaar busvervoer, in het belang van minder mobiele groepen, zoals ouderen en kwetsbaren.

Een doeltreffend wijkbeleid versterkt de sociale cohesie door buurtinitiatieven te ondersteunen en biedt via wijkloketten eenvoudig toegang tot essentiële gemeentelijke diensten, zoals het afhalen van vuilniszakken of basisdocumenten. Dit voorkomt dat bewoners dagelijks lange afstanden moeten afleggen en het verhoogt hun levenscomfort.

Daarnaast stelt bijvoorbeeld een eigen wijkbudget bewoners in staat om inspraak te hebben in de besteding van middelen en prioriteiten voor lokale projecten, wat hun betrokkenheid en gevoel van eigenaarschap vergroot.

In de afgelopen jaren hebben we voor elke wijk een masterplan ontwikkeld in samenwerking met bewoners en verenigingen. Door te kiezen voor een wijkbeleid dat dicht bij de burger staat, creëren we een zorgzame, warme, inclusieve en toegankelijke omgeving die de leefkwaliteit voor iedereen verbetert en de bestuurskracht versterkt.

Onze belangrijkste actiepunten

  • Uitrol wijkloket voor laagdrempelige dienstverlening: afhalen huisvuilzakken en basisdiensten
  • Leefbare wijken en volkstuintjes inrichten als ontmoetingsplek tegen eenzaamheid
  • Investering in grote verbindingswegen: Lillosteenweg, Weg naar Zwartberg en Koolmijnlaan
  • Inclusieve sport- en speelpleintjes (soccer, basket, calesthenics …)
  • Promoten van buurtinitiatieven
  • Laagdrempelig zorgaanbod in onze dienstencentra
  • Dorpsrestaurants met gezonde voeding in elke wijk inrichten
  • Burenbemiddeling

Wijkvriendelijke gemeente

Helchteren en Sonnis

Het masterplan voor de opwaardering van Helchteren-Centrum biedt een waardevolle kans om het dorpse karakter van Helchteren te herstellen en het centrum weer als kern te verbinden. Met het Noord-Zuidproject wordt er gewerkt aan de herinrichting van verschillende zones, wat zal bijdragen aan een nieuw gezicht voor het centrum.

De focus ligt op specifieke projectzones, zoals die tussen de Grote Baan en ’t Hert, het Begijnenplein en de zuidelijke verbinding tussen de Don Boscostraat en de Kerkstraat. Door deze gebieden een nieuwe inrichting en functie te geven, kan de levendigheid van het centrum worden vergroot.

Daarnaast zal de herinrichting van het Sint-Trudoplein, dat zich over de Kazernelaan uitstrekt, bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied. Het herstellen van historische trage wegen, zoals het kerkenpad tussen de pastorij en de kerk, speelt ook een cruciale rol in het creëren van een juiste schaal voor het dorp en het versterken van de middenstandsbeleving. Met de aanpak van de pastorij als uniek gemeenschapscentrum en nieuwe stek voor de Koninklijke Fanfare Sint-Trudo zetten we reeds de eerste stappen. Dit alles samen zal Helchteren-Centrum weer tot een bruisend en samenhangend hart van de gemeenschap maken. 

Dat Sonnis een bruisend gehucht is, wordt duidelijk aan de hand van het aantal verenigingen dat dit gebied telt. Alle vinden zij hun weg naar het Sint-Jozefzaaltje, waarvan het behoud dus meer dan gewenst is. Dit kwam ook duidelijk naar voren uit het project Giraff, begeleid door beweging.net en enkele lokale trekkers. Door de sluiting van de kleuterschool ontstaat er een nieuwe kans om deze zone een herbestemming te geven die aan deze vragen vanuit de gemeenschap tegemoet komt. Samen met hen kijken we ernaar uit om de toekomst in onze meest landelijke wijk mee vorm te geven.

Onze wijkpunten

  • Topprioriteit: start werken Noord-Zuid
  • Uitrol Masterplan centrum o.a. vernieuwing Sint-Trudoplein
  • Uitrol wijkloket voor gemeentelijke dienstverlening: afhalen huisvuilzakken en basisdiensten: vb. aanvraag eID
  • Investeren in beveiligen van de grote verbindingswegen: Helzoldstraat & Kazernelaan
  • Wijkbudget: inwoners beslissen zelf over buurtprojecten (pleintjes, aanleg groenperken, verkeersveilige ingrepen, volkstuintje) 
  • Inclusieve sport- en speelpleintjes, petanquebaan
  • Dorpsrestaurant in elke deelgemeente
  • Kunstgrasveld KFC Helson
  • Nieuwbouw chirojongens (Chiro, OC ’76, …) 
  • Restauratie de pastorie en integratie K.F. Sint-Trudo
  • Uitvoering sociaal woonproject Muveld + veilige schoolroute
  • Behoud Sint-Jozefzaal op ’t Sonnis
  • Opwaardering wijken: onthardingsprojecten Kakelhof & Tiggelhof
  • Renovatie kapel Broekstraat
  • Afwerking begraafplaats: architecturale inkompoort
  • Speelplein Sonnis
  • Verkeersveilige oversteek kruispunt Kazernelaan/Sonnisstraat
  • Behoud Pampa Modelvliegen
  • Investeren in school- en fietsstraten

Houthalen-Oost

Houthalen-Oost is een dynamische leefgemeenschap met een sterke focus op de ontwikkeling van het centrum rond het Lindeplein. Het Masterplan Lindepark, dat in 2020 is ontwikkeld in samenwerking met diverse partners en bewoners, is een belangrijke stap om deze omgeving nieuw leven in te blazen. Hoewel het plan nog niet volledig is afgerond, biedt het een duidelijke visie voor de toekomst van Houthalen-Oost.

De nieuwe sporthal is al een concreet resultaat van dit stappenplan en de vernieuwing van de Griffel in relatie tot het plein laat zien dat er aandacht is voor de verbinding tussen verschillende functies in het gebied. De focus op serviceflats, warme ontmoetingsplekken, ruimte voor jeugd en andere dienstverlening geeft aan dat er behoefte is aan voorzieningen die de leefkwaliteit van de bewoners van Houthalen-Oost verder kunnen verbeteren.

Daarnaast is de vergroening van het centrum een belangrijke wens van de inwoners, zoals blijkt uit het traject “Zuurstof voor H-O”. Dit weerspiegelt de betrokkenheid van de gemeenschap en het belang van een leefbare, groene omgeving. De plannen voor trage wandel- en fietspaden en de beveiliging van belangrijke straten, zoals de Weg naar Zwartberg en de Tulpenstraat, zijn ook cruciaal voor de veiligheid en toegankelijkheid van het gebied. Het lijkt erop dat Houthalen-Oost zich op een positief en toekomstgericht pad bevindt.

Onze wijkpunten

  • Prioriteit: beveiliging en herinrichting Weg naar Zwartberg & Tulpenstraat (o.a. rotonde aan het kruispunt)
  • Uitrol Masterplan Lindepark: nieuwe assistentiewoningen , seniorenwoningen , heraanleg Lindeplein … 
  • Uitrol wijkloket in Perron-Oost voor laagdrempelige dienstverlening: afhalen huisvuilzakken en basisdiensten: attesten, aanvraag eID, rijbewijs, … 
  • Wijkbudget: inwoners beslissen zelf over buurtprojecten (pleintjes, aanleg groen, verkeersingrepen, … ) 
  • Volkstuintjes inrichten als ontmoetingsplek en tegen eenzaamheid
  • Meer blauw op straat en politie als brugfiguur 
  • Inclusieve sport- en speelpleintjes 
  • Extra subsidies voor de verenigingen
  • Promoten van buurtinitiatieven en dorpsrestaurants
  • Uitbouw jeugdhuis Mine 35 en behoud van locatie: focus op mentaal welzijn van de jongeren
  • Ontwerp en indiening subsidiedossier nieuwbouw basisschool De Griffel
  • Aanpak onveilige kruispunten (o.a. Heivinkstraat) 
  • Beter openbaar vervoer: permanent overleg met de Lijn, route G5 centrum Houthalen-Oost (2025) en meer bushokjes 
  • Opwaarderen Kelchterhoef & Hengelhoef: 
  • Kunstwerk op de rotonde van Kelchterhoef 
  • Onthaalgebouw De Wijers aan ingang De Plas 
  • Grote speeltuin in Kelchterhoef 
  • Skatepark aan de Plas 
  • Recreatieve fietsbrug van de Bosberg naar Limburg Golf (missing link)
  • Masterplan Hengelhoef 
  • Industriezone Houthalen-Oost: verdere uitbouw tot high-techbedrijvensite
  • Behoud van de verbinding naar Opglabbeek via de Zalmstraat 
  • Screening rioleringen en actieplan waterproblematiek (o.a. Sleedoornstraat, Iepstraat en Mahoniestraat)

Houthalen-Centrum en Lillo

Het plan voor Houthalen-Centrum is zeer spannend! We willen het handelscentrum tegen 2030 levendiger en aantrekkelijker maken. Dit doen we door het bestaande centrum op te knappen, met vernieuwde straten zoals de Vredelaan, de Dorpsstraat en het kerkplein. We hebben al een paar fraaie projecten verwezenlijkt, zoals het Hoppin-punt, het nieuwe John Cuppensplein en de eerste fase van het groene park De Pastorie is ook al aangelegd.

In 2026 begint de Vlaamse Regering met de bouw van de Noord-Zuidverbinding, wat betekent dat er ook een nieuw stadsdeel van het centrum bijkomt. Dit nieuwe gebied komt aan beide kanten van een nieuwe Grote Baan en boven de tunnels te liggen.

In dit nieuwe centrum willen we verschillende residentiële woonvormen mogelijk maken en meer ruimte voor winkels en horeca creëren, zodat er meer te beleven valt. Daarnaast komen er fietsverbindingen, speelplekken en een groot parkbos dat als een groene long voor de dorpskern zal dienen. Al deze veranderingen geven onze gemeente een frisse nieuwe uitstraling!

Het Masterplan Lillo bevindt zich in een beginfase van ontwikkeling, waarin de ambitie om de gemeenschap te versterken centraal staat. Dit plan beoogt een veelzijdig gebruik van de Sint-Antoniuskerk, evenals de mogelijke bouw van een beperkt aantal extra woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij (WIL) om te voldoen aan de groeiende vraag in dit dorp.

Daarnaast zal de vernieuwing van de Lillosteenweg, met aandacht voor fietspaden en veiligheid, een belangrijke stap zijn in het verbeteren van de infrastructuur. Door de potenties van de bebouwing rondom de kerk te benutten, kan een samenhangend en levendig centrum worden gecreëerd.

Met de realisatie van nieuwe jeugd- en culturele infrastructuur in de Hortelstraat zetten we de eerste stap naar een versterkte kern voor dit idyllische en historische gehucht.

Onze wijkpunten

  • Topprioriteit: start werken Noord-Zuid
  • Vernieuwing centrum: uitvoering herinrichting Vredelaan 2025, ontwerpplannen + uitvoering Dorpsstraat & omgeving kerk, inrichting van openbaar toilet 
  • Zuurstofplan voor de middenstand: hervormen van de middenstandtaks, pop-up winkelruimte, minderhinderpremie, aanstellen minderhindermanager, herlocalisatie getroffenen 
  • Oprichting van een kindergemeenteraad, economische adviesraad, adviesraad voor senioren en adviesraad voor personen met een beperking
  • Wijkbudget: inwoners beslissen zelf over buurtprojecten
  • Leefbare wijken en volkstuintjes inrichten 
  • Inclusieve sport- en speelpleintjes 
  • Extra subsidies voor de verenigingen
  • Aanleg speelpleinen: de Standaard, Bergbeemden en Mijnpark 
  • Vernieuwbouw + renovatie wijk De Standaard: nieuwe betaalbare woningen 
  • Nieuwbouw Botanica op het Mijnpark: 100 sociale en private appartementen met mogelijkheid tot hamsterhuren
  • Ecologische wijk Hoogstraat (16 duurzame woningen)
  • Restauratie schachtbokken 
  • Restauratie Pomphuis: afwerkingen en opening in 2025
  • Fase 2 & 3 van vernieuwbouw basisschool ’t Centrum + opening ontmoetingscentrum Kon. Harmonie Broederkring en nieuwe parochiezaal
  • Fase 2 Landschapspark De Pastorie
  • Gratis parkeren en voldoende parkings in het centrum
  • Nieuwbouw petanquelokalen aan de sportzone in het centrum + afbraak oude sporthal
  • Beveiligen Herebaan-Oost (winst lokale lus NZ) & Lillosteenweg i.s.m. Agentschap Wegen en Verkeer 
  • Sint-Martinuskerk: beveiliging en renovatie toren en koor, uitrol Le Picard-orgel
  • Aanleg en beveiliging Bronweg
  • Visie & Masterplan:  Sint Antonius kerk: wonen  , groen , speelplein , buurtwinkel 
  • Aandacht beveiliging Weygaardstraat 

Laak

De transformatie van Laak als fijne dorpsgemeenschap wordt voornamelijk gedreven door het Noord-Zuidproject. Dit initiatief beoogt de verwerving van de oostelijke bebouwing langs de huidige Grote Baan, wat na de aanleg van de bovenbouw zal resulteren in de creatie van een ruime, autoluwe, mooie groene zone.

Deze nieuwe publieke ruimte zal volledig afgestemd zijn op de school van Laak, waardoor het een aantrekkelijke plek wordt voor bewoners en bezoekers.

Met de realisatie van dit plan zal Laak niet alleen zijn karakter als landelijk woon- en leefgebied behouden, maar ook verder verfraaid worden, waardoor het een nog aangenamere omgeving biedt voor deze fijne, warme woonplek.

Onze wijkpunten

  • Prioriteit : Start werken Noord-Zuid 
  • Schoolstraat invoeren
  • Lagere school De Lakerberg: nieuwbouw klaslokalen
  • Nieuwe parking op de site achter de scholen
  • Vernieuwen dak PARO 
  • Wijkbudget: inwoners beslissen zelf over buurtprojecten (pleintjes, aanleg groen, verkeersingrepen, …) 
  • Leefbare wijk en volkstuintjes inrichten als ontmoetingsplek tegen eenzaamheid
  • Investeren in beveiligingen van de grote verbindingswegen: Europarklaan en Herebaan-Oost/West 
  • Extra subsidies voor de verenigingen 
  • Promoten van buurtinitiatieven 
  • Verdere vergroening en verduurzaming van de begraafplaats 

Meulenberg, Tenhout en Kwalaak

Meulenberg is een mooie groene wijk met een warme gemeenschap. Samen met de Universiteit Hasselt hebben we het ‘Masterplan Groene Long’ gemaakt. Deze visie is van onderuit tot stand gekomen door veel te praten en samen te werken met de bewoners en verenigingen in de wijk.

We hebben niet alleen plannen gemaakt voor mooie groene plekken, maar ook voor verschillende projecten die de wijk nog beter maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sportacademie, een groene dreef, het vergroenen van Berkenveld i.s.m. Regionaal Landschap Lage Kempen, de Kindcampus en meer kansen voor jongeren. Sommige projecten werden reeds concreet uitgevoerd, andere ideeën gaan we samen met de wijk verder participatief uitwerken en realiseren.

Onze wijkpunten

  • Stimuleren lokale koop door belevingsvolle markten in te richten in de wijk en op de Koolmijnlaan 
  • Uitrol wijkloket voor laagdrempelige dienstverlening: afhalen huisvuilzakken en basisdiensten: attesten, aanvraag eID, rijbewijs, … 
  • Investeren in sterke en strenge politie: lik-op-stukbeleid rond slingervuil en inzet extra handhavers 
  • Meer betaalbare woningen en woonvormen 
  • Uitrol van de UIT-pas 
  • Invoeren van de armoedetoets 
  • Wijkbudget: inwoners beslissen zelf over buurtprojecten (pleintjes, aanleg groen, verkeersingrepen, …) 
  • Leefbare wijken en volkstuintjes inrichten als ontmoetingsplek tegen eenzaamheid
  • Aanpak wateroverlast Brelaarheide
  • Inclusieve sport- en speelpleintjes (soccer, basket, calesthenics, …)
  • Extra subsidies voor de verenigingen
  • Promoten van buurtinitiatieven die bruggen bouwen tussen gemeenschappen 
  • Een dorpsrestaurant in Meulenberg 
  • Aanklampend beleid rond de everzwijnen i.s.m. ANB en de jagers
  • Masterplan Groene Long: gefaseerd vergroeningsplan Berkenveld als groene plek voor de wijk (Regionaal Landschap Lage Kempen )
  • Sportacademie i.s.m. FC Eendracht
  • Nieuwbouw (modulair) jeugdcentrum in najaar 2024 (na overleg met buurt) 
  • Rotondekunstwerk Sint-Leonardusstraat/Binnenvaartstraat
  • Ontharden en vergroenen Gildenplein
  • Verdere uitbouw van cultuurhuis als culturele ontmoetingsplek en dienstencentrum voor de buurt met dorpsrestaurant 
  • Geluidswanden E314 i.s.m. gemeente Zonhoven en AWV
  • Eco-recreatieve ontsluiting van natuurgebieden Tenhaagdoornheide, Brelaarheide, …
  • Renovatie kapel Sint-Leonardus 
  • Herinrichting en beveiligen Binnenvaartstraat

HOPPAH is een nieuwe politieke partij die de samenwerking aangaat tussen Vooruit, cd&v en Groen om Houthalen-Helchteren verder te ontwikkelen tot een ondernemende en bloeiende centrumgemeente. Deze samenwerking is financieel gezond en blijft veel investeren in wijken zonder belastingverhoging. De realisatie van de Noord-Zuid en de vele positieve projecten in de wijken zijn onze prioriteiten. We hebben geluisterd naar de bewoners en kiezen voor een gemeentebeleid van onderuit dat aansluit bij hun wensen, met focus op mooie, groene, propere, diverse, zorgzame, veilige en leefbare buurten. Dit alles doen we met een groot hart voor alle inwoners, vooral de kwetsbaren. Laten we samenwerken, jong en oud, aan een krachtige toekomst en een hechte gemeenschap waarin iedereen telt!